Loading...
Menu

Ολοκλήρωση του ACSTAC 2014

 

Ολοκλήρωση του ACSTAC 2014

Με πολύ μεγάλη επιτυχία και ρεκόρ συμμετοχών πραγματοποιήθηκε από τις 14 έως τις 16 Μαρτίου το 4ο Μαθητικό Συνέδριο Επιστήμης και Τεχνολογίας του Κολλεγίου Ανατόλια – ACSTAC (Anatolia College Science & Technology Annual Conference). Το Συνέδριο διεξήχθη υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας & Θρησκευμάτων, του CERN, του EPS (Εuropean Physical Society) και της Ένωσης Ελλήνων Φυσικών.

Οι εγκαταστάσεις του Κολλεγίου φιλοξένησαν περισσότερους από 1.000 μαθητές από την Ελλάδα, τη Ρουμανία, την Τουρκία, τη Μολδαβία και την Ινδία. Στο φετινό Συνέδριο με θέμα «Humanities meet Science» παρουσιάστηκαν 158 εργασίες σχετικές με τη Βιολογία, τη Χημεία και τη Φυσική, όπως και διαθεματικές εργασίες που συνδύασαν Βιολογία / Χημεία / Φυσική / Μαθηματικά / Πληροφορική με κάποια από τις Ανθρωπιστικές Επιστήμες. Επίσης 27 εργασίες παρουσιάστηκαν με τη μορφή posters και 44 ως exhibitions.

Για πρώτη φορά στο ACSTAC έγινε Διαγωνισμός Animation  με τίτλο IDEAS (Ideas that Developed, Established and Advanced Science) που κάλεσε τους μαθητές να κάνουν μια περιδιάβαση στην ιστορία της φιλοσοφίας και των επιστημών και να δημιουργήσουν μία κινούμενη εικόνα (animation) ή μια ταινία (movie) αναδεικνύοντας σημαντικές ιδέες που συνέβαλαν στην προώθηση της επιστήμης από την αρχαία Ελλάδα μέχρι σήμερα. Όλες οι ταινίες έχουν μεταφορτωθεί στο MoViE (http://cicero-movie.edu.helsinki.fi/), ένα διαδικτυακό περιβάλλον κοινωνικής δικτύωσης εκπαιδευτικών και μαθητών, το οποίο φιλοξενείται στον κόμβο του Πανεπιστημίου του Ελσίνκι.

Στις καινοτομίες της φετινής διοργάνωσης εντάσσεται και το Debate μέσω Skype στο οποίο έλαβαν μέρος 12 σχολεία από την Ελλάδα.

Πολύ μεγάλη ήταν και η συμμετοχή στον Διαγωνισμό Μαθηματικής και Λογικής Σκέψης σε συνεργασία με το ΝΟΗΣΙΣ – Κέντρο Διάδοσης Επιστημών & Μουσείο Τεχνολογίας και υπό την αιγίδα της Καγκουρό Ελλάς. Εκατόν ογδόντα έξι τριμελείς ομάδες από σχολεία της Ελλάδας και του εξωτερικού πήραν μέρος στις συναρπαστικές αναμετρήσεις που χάρισαν στιγμές αγωνίας σε όσους συμμετείχαν ή τις παρακολούθησαν. 

 

Ομιλίες / Παράλληλες εκδηλώσεις

Οι εργασίες του 4ου ACSTAC ξεκίνησαν την Παρασκευή 14 Μαρτίου με την ομιλία του διεθνούς φήμης καθηγητή του Ομοσπονδιακού Πολυτεχνείου της Ζυρίχης Δημήτριου Χριστοδούλου με τίτλο «Το Υφάδι του Χωροχρόνου».

Η εκλεκτή ομάδα των προσκεκλημένων ομιλητών του Συνεδρίου περιελάμβανε, επίσης, τους Νίκο Λυγερό, Στρατηγικό Σύμβουλο και Καθηγητή Γεωστρατηγικής και Τοποστρατηγικής, Αριστείδη Γωγούση, Καθηγητή Ρομποτικής και Φιλοσοφίας και Δημήτριο Ξυγαλατά,  Θρησκειολόγο και Γνωσιακό Ανθρωπολόγο.

Επίσης, εξαιρετικό ενδιαφέρον είχε η συζήτηση «Επιχειρηματικότητα, μια έξυπνη επιλογή καριέρας» με τη συμμετοχή ακαδημαϊκών, γνωστών επιχειρηματιών και συντονιστή τον Δρα Φάνη Βάρβογλη, Διευθυντή του Anatolia School of  Business του ACT.

Το Συνέδριο ολοκληρώθηκε με τη βράβευση των καλύτερων εργασιών την Κυριακή 16 Μαρτίου.  Τα αναλυτικά αποτελέσματα μπορείτε να τα δείτε εδώ: www.acstac.gr.

Βασικός υποστηρικτής του  4ου Μαθητικού Συνεδρίου Επιστήμης και Τεχνολογίας του Κολλεγίου Ανατόλια – ACSTAC 2014 είναι το "The Minneapolis Foundation (Helen E and Daniel T Lindsay Family Fund)". Το συνέδριο επίσης υποστήριξαν οι: Αλέξανδρος Αποστολίδης, Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων 1ου Γυμνασίου Κολλεγίου Ανατόλια, εταιρίες MLS και Σαμαράς & Συνεργάτες, Στέφανος Πραμαντιώτης. Χορηγοί επικοινωνίας ήταν: TV 100, FM 100, Κοσμοράδιο, Plus Radio, 97,1 more.

 

 
 
Από αριστερά: Δρ Χάιδω Σαμαρά, συντονίστρια του ACSTAC, ο κεντρικός ομιλητής του ACSTAC 2014 Δημήτριος Χριστοδούλου, καθηγητής του Ομοσπονδιακού Πολυτεχνείου της Ζυρίχης, Θοδωρής Φιλάρετος, Αντιπρόεδρος Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Κολλεγίου Ανατόλια, Δρ Πάνος Βλάχος, Πρόεδρος Κολλεγίου Ανατόλια.

Share

 

Τζον Κέννεντυ 60
Πυλαία, Τ.Κ. 55535
Θεσσαλονίκη, Ελλάδα
Τηλ. +30 2310 398200
Email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Ακαδημαϊκές συνεργασίες
international_ib cern masthead
Πιστοποιήσεις
masthead